Meni

Nordijsko poduka za voditeljejpg (2)

10 RAZLOGA ZA NORDIJSKO HODANJE

Autorica teksta: Silvija Zoković, prof kineziologije, www.nordijskohodanje.hr

  1. LAKO SE UČI U SVAKOJ ŽIVOTNOJ DOBI

Od obiteljske aktivnosti u kojoj sudjeluju i djeca pa do najstarijih osoba – svi mogu lako i brzo naučiti tehniku nordijskog hodanja. Starijima štapovi pomažu u lakšem održavanju ravnoteže pri kretanju.

  1. NE OPTEREĆUJE ZNAČAJNO KUĆNI BUDŽET

Specijalni štapovi, udobna odjeća i dobre cipele ili tenisice, uz dobru volju je sve što vam treba. Učenje tehnike kod stručne osobe se preporučuje. Samostalno savladavanje tehnike kod nekih može dovesti I do ozljeda. Samo uz pravilnu tehniku i redovito provođenje možemo se nadati brojnim dobrobitima.

  1. PO SVAKOM VREMENU I U SVAKO DOBA GODINE

Ovo je jedna od činjenica koja omogućuje tako brzo širenje ove aktivnosti. Sa primjerenom odjećom i obućom, u svako doba dana, u prirodi, parkovima ili na asfaltu, sami ili u društvu možete hodati sa štapovima.

  1. UČINKOVIT TRENING ZA CIJELO TIJELO

Uključujući 90 posto mišića izvrsno oblikuje cijelo tijelo. Već i 45 minuta 3 puta tjedno donijet će izvrsne rezultate, vidljive na rukama i ramenima, natkoljenicama, trbuhu i stražnjici.

  1. IDEALNA AKTIVNOST ZA SKIDANJE KILOGRAMA

Ruke se preko štapova aktivno ukljućuju u hodanje, težina tijela se raspoređuje na četiri točke što omogućuje dulje trajanje aktivnosti, nužno u programima mršavljenja. Ublažavajući na taj način utjecaj gravitacije subjektivni osjećaj naprezanja je manji – možemo duže hodati bez osjećaja umora. Kao zdrav način kretanja sa preko 600 aktivnih mišića, u jednom satu može sagoriti između 400 i 500 kcal, što je oko 40 % više nego pri hodanju istom brzinom bez štapova.

  1. ŠTEDI ZGLOBOVE

Korištenjem laganih i stabilnih štapova rasterećujemo pasivni dio sustava za kretanje i do 30 % što je posebno vrijedno osobama koje imaju problema sa zglobovima donjeg dijela tijela i leđima. Pravilna tehnika i dobre cipele povećavaju šanse za uspjeh.

  1. JAČA SRCE

Da bi opskrbilo 90% mišića srce i krvožilje snažnije radi što se očituje povećanjem pulsa za oko 15 %. Nordijsko hodanje je aerobna aktivnost kojom brže i lakše dolazite do zdravstvenih efekata vježbanja.

  1. JAČA IMUNITET

Boravak na svježem zraku I tjelovježba umjerenog intenziteta jačaju obrambene snage organizma.

  1. PREVENCIJA I UBLAŽAVANJE TEGOBA

Medicinska istraživanja pokazuju da nordijsko hodanje smanjuje gubitak mišićne mase, ublažava migrenu, reumatizam, artroze a jačajući mišiće sprečava nastanak osteoporoze. Također smanjuje rizik nastanka staračkog dijabetesa.

  1. UBLAŽAVA STRES I POPRAVLJA RASPOLOŽENJE

Nordijsko hodanje već nakon 20-ak minuta potiče lučenje hormona dobrog raspoloženja i ugode. Opuštajući učinak, kreativnnost u pristupu različitim izazovima svakodnevnog zivota je nešto što su mnogi već probali upražnjavajući aerobne aktivnosti i uvjek im se zato rado vraćaju. Za one koji nemaju preveliku sklonost aktivnom načinu života nordijsko hodanje pravi je izbor. Treba samo donijeti odluku i napraviti prvi korak. Ostalo prepustite čaroliji ljudske fiziologije.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Napomena: svaki element ovog teksta, kao i bilo kojeg dijela na ovoj web stranici uključujući specifična terminološka i sintaktička obilježja su autorski rad i nastali su na temelju osobnih iskustava u profesionalnom radu na poručju nordijskog hodanja i kao takvi nesmiju se reproducirati niti u kojem dijelu bez pismenog dopuštenja autora. S obzirom da se mnogi javno objavljeni naši autorski tekstovi nalaze u fagmentima ili čak i u cijelosti na drugim web stranicama i čak u tiskanom obliku u svrhu promocije, vjerojatno se radi o plagijatu i predstavlja zakonsko i moralno kršenje autorskih prava.

Share:
blog

Povezani članci

Commodo elementum, sed imperdiet nunc euismod etiam aliquet viverra enim. Adipiscing nunc condimentum risus id. Aquam mattis magna facilisi

Scroll to Top