Meni

I-TECH-PHYSIO-4-SLIDE

EMS i TENS – EFEKTI FREKVENCIJSKIH RASPONA

Između 2 Hz i 4 Hz postiže se opuštajući učinak na mišić ili skupinu mišića na kojima se radi. U slučaju preopterećenja nekog područja bol se smanjuje ili nestaje te se poboljšava trofizam mišićne mase i mikrocirkulacija. Osim toga, izlučuju se toksini i višak tekućine. Frekvencijom od 4 Hz tijelo proizvodi enkefaline koji podižu prag boli. Ovo zaustavlja začarani krug u kojem bol stvara kontrakturu, koja proizvodi daljnju bol i tako dalje.

Između 2Hz i 8Hz primjetno je povećanje proizvodnje endorfina. Nadalje, povećanjem intenziteta i ako su elektrode aatomski dobro postavljene, također se može postići učinak masaže na dotičnoj mišićnoj skupini. Ne samo da se podiže prag boli, već se postižu i pozitivni učinci, poput intenzivnog opuštajućeg učinka na to područje, poboljšanja lokalne cirkulacije krvi, smanjenja toksičnih metabolita i poboljšanja oksigenacije tkiva.

Između 8 Hz i 18 Hz postiže se veliki porast lokalne cirkulacije sa sljedećim učincima: povećanje trofizma, smanjenje koncenracije metabolita, oksigenacija tkiva i učinak masaže.

Između 18 Hz i 40 Hz pretežno se aktiviraju spora vlakna. Ova vrsta stimulacije ekvivalentna je mišićnom radu kontinuiranog trčanja srednjeg intenziteta, kojim se aerobni kapacitet može poboljšati obavljanjem rada bez deficita kisika. Najbolje je kombinirati sa standardnim cikličkim aerobnim aktivnstima, trčanjem, nordijskim hodanjem, bicikliranjem.

Između 40 Hz i 60 Hz, postiže su učinak na spora vlakna i neka brza vlakna. Poboljšava se izdržljivost i u određenoj mjeri snaga, a oksigenacija se poboljšava.

Između 60 Hz i 80 Hz, ovisno o amplitudi pulsuva, u rad se uključuju srednja i brza vlakna. Radi se na snazi, a cilj je povećanje mišićne mase.

Između 80 Hz i 120 Hz, brza vlakna rade intenzivno. Ovim radom možete poboljšati snagu, brzinu ili kombinaciju oba. To poboljšava mišićnu snagu, praktično sa minimumom fizičke i psihičke iscrpljenosti.

KAKO SE TRENIRA UZ ELEKTROSTIMULACIJU?

Trening usmjeren na sudjelovanje u maratonu npr uključuje uglavnom rad usmjeren na aerobnu izdržljivost ali i razdoblje posvećeno vježbanju snage, brzinske izdržljivosti itd. To se u cjelovitom sistemu natjecateljskog sporta naziva periodizacijom i najčešće se provodi po znanstvenim kriterijima.

Isto tako, za treniranje mišića putem elektrostimulacije važno je poznavati različite frekvencijske raspone i podražaje koje oni generiraju. Različite frekvencije dovode do različitih rezultata.

Trening s elektrostimulatorom naziva se neuromuskularni trening i uključuje stimulaciju mišića korištenjem vanjskog i kontroliranog električnog impulsa.

Pogrešno se samo frekvenciji stimulacije dodjeljuje zadatak stimulacije određene vrste vlakana: sporo, brzo ili eksplozivno. NIJE TAKO!

Program elektrostimulacije mišića kombinacija je parametara koji se koriste za izvođenje tog programa:

Frekvencija
Intenzitet
Odnos između stimulacije i razdoblja odmora
Ukupno trajanje programa
Na primjer, za sastavljanje programa treninga izdržljivosti možete koristiti:

Niska frekvencija kontrakcije (oko 30-40 Hz)
Srednji intenzitet (ovisno o ispitanicima između 25-40 mA)
Omjer stimulacije i odmora približno 1:2 ili 1:3
Ukupno trajanje programa ne manje od 30 minuta

Program treninga za poboljšanje eksplozivne snage:

Visoka frekvencija kontrakcije (oko 90-100 Hz)
Visoki intenzitet (maksimalno podnošljivo između 50-70 mA ili više za profesionalne sportaše)
Omjer stimulacije i odmora približno 1:3 ili 1:4
Ukupno trajanje programa ne više od 15-20 minuta
Specifični ciljevi zahtijevaju specifične programe.

Share:
blog

Povezani članci

Commodo elementum, sed imperdiet nunc euismod etiam aliquet viverra enim. Adipiscing nunc condimentum risus id. Aquam mattis magna facilisi

Scroll to Top