Meni

Elektrostimulatori mišića i živaca EMS - TENS

itech logo

Svi I-TECH uređaji, bez obzira radilo se o cjenovno vrlo prihvatljivim modelima TENS/elektrostimulatora prilagođenim za kućnu upotrebu laicima u medicini ili profesionalnoj elektroterapiji, klinički su testirani i medicinski certificirani. S obzirom da smo u projektu Zonasrca još od 2002. godine s vama u području elektrostimulacije mišića i živaca, ništa manje od najboljeg od nas niti nemojte očekivati. Provjerili smo uređaje objektivno (najvažnija provjera jest osciloskopsko ispitivanje grafičkog oblika temeljnih strujnih impulsa i čitavih programskih struktura) i subjektivno, s obzirom na praktično komparativno testiranje programskih struktura raznih brandova, udobnosti stimulacije, snage strujnih impulsa za kontrakcije mišića, osobito u sportskim programima i na kraju najvažnije, djelotvornosti primjene i postignutih rezultata tretmana.

Svi modeli elektrostimulatora ovog proizvođača opskrbljeni su trajnim silikonskim kablovima, što je rijeko u nižoj funkcionalnoj i cjenovnoj klasi u koju spadaju npr dvokanalani modeli iz serije Miocare; TENS i Fitness. Svi modeli imaju ugrađene punjive (akumulatorske) baterije (mogu se promijeniti kada se sasvim istroše nakon više godina upotrebe) i uključen strujni adapter.

U proizvodnom programu su brojni modeli za sve grupe korisnika, od laika u medicini za kućnu upotrebu u analgetske svrhe, preko sportaša koji elektrostimulaciju mišića koriste kao redoviti dio trenažnog procesa, korisnika koji ovakvim uređajima na ugodan način postižu estetske ciljeve, poput boljeg tonusa mišića, ugodne i djelotvorne drenaže i relaksacijske masaže do profesionalnih korisnika u rehabilitacijskim centrima za  neurološku i ortopedsku rehabilitaciju.

Modeli koji se koriste u kućnoj i profesionalnoj  upotrebi, a uključuju analgetske-TENS funkcije i EMS-elektrostimulaciju mišića su:

Dvokanalni

MIO-CARE TENS – dvokanalni model sa 20 programa za ublažavanje raznih bolnih stanja. besprijekorne i klinički relevantne osnovne funkcije, profesionalne kvalitete izrade i opreme sa vrlo trajnom punjivom baterijom.

MIO-CARE FITNESS  – također besprijekorna funkcija tretmana boli ali sa još 35 programa iz kategorije BEAUTY i FITNESS.

MIO-CARE PRO – programi kao kod modela FITNESS sa funkcijom samostalnog programiranja i preciznijim doziranjem intenziteta u pomacima po 1 mA.

MIO-IONOTENS – 2 kanalni model sa programima za ionoforezu, koji služe unošenju medicinskih pripravaka (kortikosteroidi npr) u zglobna tkiva i ostala područja zahvaćena boli ili kontrakturama. Tako nije potrebno oralnouzimati te lijekove, a djeluju upravo na bolnim zonama, kao kod išijasa, atriritisa, artroza, lumbalgije, cervikalgije…  Također ima standardne TENS/REHAB programe i mogućnost programiranja.

MIO-PERISTIM – prvenstveno namijenjen tretmanu ženske i muške urinarne inkontinecije. Stimulacijom muskulature pelvisa, odgovorne za kontrolu mokračnog mjehura, kroz tonizaciju i ojačavanje, poboljšava se kontrola i smanjuje iritabilnost mjehura. Također ima standardne TENS programe i mogućnost programiranja.

Četverokanalni modeli za kućnu i profesionalnu primjenu: 

T-ONE COACH  elektrostimulator za fitness, sport, estetske ciljeve i terapiju boli.

T-ONE MEDI SPORT – 4 kanalni model do jedne razine sa svim funkcijama kao model Coach, ali još sa posebnom rehabilitacijskom kategorijom i mogućnošću samostalnog programiranja. Odličan za sve vrste ortopedske rehabilitacije, uključujući sportske ozljede.

T-ONE MEDI PRO – 4 kanalni model, također sa svim funkcijama prethodno modela, namijenjen medicinarima u sportu ili krajnjim korisnicima za kućnu upotrebu (uključuje osnovne modalitete struja za denerviranu muskulaturu).

Profesionalni modeli:

T-ONE REHAB – profesionalni medicinski elektrostimulator sa širokim dijapazonom rehabilitacijskih i trenažnih struja i programskih struktura, izuzev dijadinamskih i neofaradskih struja.

I-Tech-Physio – dvokanalni rehabilitacijski elektrostimulator za fizioterapiju, sadrži i programe za denerviranu muskulaturu. Kompaktan, a programski i po području djelovanja vrlo napredan uređaj.

I-Tech-Physio-4 – vrhunski profesionalni rehabilitacijsko/trenažni model sa više vrsti struja, uključujući i dijadinamske i napajanjem na baterije ili direktno na strujni adapter.

I-Tech-Physio-EMG – najbolje od elektrostimulacijske rehabilitacije (model Physio 4) sa dodatkom EMG (elektromiografske) dijagnostike napretka mišićne funkcije.

TENS za terapiju bolova (analgetska funkcija)

TENS je akronim od transcutane-electrical-nerve-stimulation (slobodno prevedeno radi se o električnoj stimulaciji senzoričkih živaca kroz kožu, tj smanjenju protoka živčanih impulsa boli od izvora ka mozgu). Kvalitetne tens struje su odlična alternativa sistemskim analgeticima – lijekovima protiv bolova, sa praktično istim krajnjim učinkom na smanjenje bolova, a bez potencijalnih nuspojava i opterećenja organizma kod eliminacije kemijskih analgetskih supstanci, gdje postoji rizik prvenstveno za bubrege. 

TENS struje, ako se radi o tehnički besprijekornim uređajima, visoke zdravstvene sigurnosti i djelotvornosti, osim djelotvornog učinka na smanjenje ili eliminaciju boli imaju i izraziti vazodilatacijski efekt. To znači da mogu djelovati zacjeljujuće putem poboljšane cirkulacije krvi. Čak je znanstveno potvrđeno da efikasno potiču zacjeljivanje npr. kompresijskih rana, poput dekubitusa ali i dijabetičkih ulkusa.

I dobro je spomenuti da nije svaki TENS aparat dobro sredstvo za smanjenje bolova. Ustvari čak većina uređaja na tržištu, i ne samo u Hrvatskoj, koji se čak nude u specijaliziranim prodavaonicama ne udovoljava nekim bitnim sa zdravstvenog aspekta sigurnosnim zahtjevima, što istovremeno znači i reducirani terapijski efekt….pročitajte: Što je kvalitetna elektrostimulacija 

Elektrode za TENS – EMS

Elektrode su sastavni dio elektrostimulatora mišića i živaca, kao što su gume sastavni dio automobila. Analogno se i funkcionalno mogu usporediti, i najbolji aparat sa lošim elektrodama neće dati efekte kao sa onim dobrim, prvenstveno originalnim. Samoljepive elektrode su nezamjenjive bilo kojom adaptacijom, kao što su mokra spužvica, čak niti karbonske elektrode premazane konduktivnim gelom ne mogu zamijeniti kvalitetne samoljepive elektrode. Dobro je znati da nisu sve samoljepive niti izdaleka iste, lošija elektroda npr, na mjestu gdje završava metalni vodič u strukturi elektrode, ima električni izboj koji znatno može iritirati korisnika osjećajem pečenja. Još gore je ako plašt električnih impulsa gledajući elektrodu u presjecima nije ravnomjeran pa dolazi do značajnije distorzije temeljnih impulsa, što može djelovati i štetno, a ne samo da će izostati terapijski ili trenažni efekti.

Upotrebljavajte elektrode za natpisom I-Tech za najbolje rezultate primjene TENS i EMS!

 

Elektrostimulacija
Elektrode I Tech 48x48 4kom
elektrode I Tech 48x48 1
elektrode I Tech 50x9 1

Elektrostimulacija ili elektroterapija?

Medi Sport new 2024

Metoda je ista ali njihova svrha je različita; elektrostimulacija se koristi za izgradnju mišića u svrhu poboljšanja sportske performanse i općenito tonizacije muskulature. Elektroterapija se koristi za tretman bolova i rehabilitaciju mišića, kojima je zbog bolesti i ozljeda smanjena ili sasvim izostaje njihova prirodna funkcija. 

Bez obzira jeste li rekreativac ili profesionalni sportaš, liječnik ili fizioterapeut, elektrostimulaciju možete kao integralnu metodu uključiti u svoje sportske ili rehabilitacijske protokole.

Naše tijelo komunicira neprekidno s mozgom prijenosom električnih impulsa koji putem živaca kontroliraju svaku kretnju, potičući mišiće na kontrakcije. Bioelektrički signali koji pokreću sve motoričke aktivnosti, mogu se upotpuniti ili djelomično nadomjestiti elektrostimulacijom. EMS djeluje na sličnom principu i stoga što poštuje prirodne neurofiziološke mehanizme, može izvana povoljno djelovati na mišiće. Također može stimulirati područja koja se ili nedovoljno ili uopće nemogu kontrolirati voljnim mehanizmima, preko mozga. Tako elektrostimulacija može pomoći u rehabilitaciji, ponovnim uspostavljanjem motoričkih funkcija i održavanja mišićnog metabolizma. 

Slijede osnovne vrste struja i njihova primjena opisana na pojednostavljeni način:

TENS: je terapijska tehnika koja se koristi za ublažavanje kroničnih i akutnih bolova (u zglobovima, mišićima, myalgija, neuritis…) sa brzim analgetskim djelovanjem. TENS se dijeli na nekoliko kategorija (brzi – konvencionalni, endorfinski, TENS burst, TENS maximalnih vrijednosti…), prema načinu i principima na koje koristi za postizanje analgetskog efekta. (brzo djelujući ali kraćeg ukupnog trajanja, odgođenog ali dugotrajnijeg djelovanja, analgezija sa opuštajućim efektom itd)  

TENS

MIKROSTRUJA:  je terapija koja se primjenjuje u tretmanu kronične bol i upala (uglavnom na kostima i zglobovima). Intenzitet je znatno niži nego kod TENS terapije ali je mehanizam djelovanja drugačiji sa sličnim krajnjim efektom. Preporučuje se osobama osjetljivim na strujne impulse i kao alternativa TENS strujama.

MICROCURRENT

INTERFERENTIAL: Terapija se lako podnosi i prodire duboko u tkiva. Ova vrsta impulsa stvara analgetski efekt ali i motorno pobuđujući efekt pa donekle obnavlja mišićnu snagu u tretiranom području.

INTERPHERENTIAL

EMS/NEMS: terapijska tehnika kojom se potiču mišićne kontrakcije u sportske i rehabilitacijske svrhe.  EMS/NMES koriste sportaši da poboljšaju sportsku performansu i pacijenti nakon operacija za održavanje i vraćanje mišiće snage i oporavak kretnji.

EMS NEMS

IONTOFOREZA: je terapijska tehnika kojom se pomoću kontinuirane struje unose medicinski pripravci na oboljeli ili ozlijeđeni dio tijela, gdje se otpuštaju specifične ljekovite tvari. Zamjenjuje oralnu medikaciju i stoga je bolja alternativa jer djeluje lokalno i ne opterećuje probavni trakt.

IONOPHORESIS

DENERVACIJA/TROKUTASTI: Ova vrsta terapije koristi specifične impulse (pravokutne ili trokutaste) za rehabilitaciju denerviranih mišića. Impulsi zu znatno dulji od onih za standardnu elektrostimulaciju jer pobuđuju na rad direktno miofibrilna vlakna. Mogu pomoći u održavanju išićmog tonusa i smanjiti propadanje mišićne mase (atrofija)  u periodu regeneracije motoričkih živaca. 

DENERVATED

INKONTINENCIJA: funkcionalna električna stimulacija (FES) se koristi za obnavljanje funkcije mišića pelvisa. U tretmanu problema povezanih sa urinarnom ili fekalnom inkontinencijom. Koriste se posebne vaginalne i analne elektrode (probe) za obnavljanje mišićnog tonusa i snage.

FES

KOTZ: Kotz struje se koriste za jačanje normalno inerviranih mišića. U usporedbi sa niskofrekventnim strujama dodatno poboljšavaju stimulaciju vlakana i poboljšano je podnošenje terapije.

KOTZ

Serija T-ONE sa 4 kanala u potpunosti pokriva zahtjeve potencijalnih korisnika od sportske performanse i sportske medicine, do većine profesionalnih intervencija u fizioterapijskoj rehabilitaciji.

Možda izgleda novo, ali elektro-mišićnu stimulaciju (EMS) već dugo koriste fizioterapeuti i sportaši za izgradnju mišića, poboljšanje kondicije i rehabilitaciju. Kada se koristi u kombinaciji sa redovnim treningom u fitnessu i sportu omogućuje brže i bolje rezultate. To znači čvršći trup, bolju mišićnu definiciju, veću izdržljivost i brži oporavak od napora nego sa tradicionalnim metodama oporavka. Sada, I-Tech u svojim serijama za fitness/sport/wellness donosi sve te prednosti u prijenosnim stimulatorima kompaktnih dimenzija, lako provedivih i uglavnom intuitivno upotrebljivih funkcija i vrlo snažnih u podražavanju kontrakcija.

Pri voljnim pokretima živčani sustav kontrolira mišićnu aktivnost šaljući električne signale u mišiće. EMS radi na sličan način. Električne impulse u ovom slučaju šalje u mišić elektrostimulator, preko kablova i samoljepivih elektroda kroz kožu.  Uređaji su dizajnirani za stvaranje specifičnih obrazaca strujnih impulsa namijenjenih kontrakcijama ili vibracijama mišića za različite efekte, kao što su povećanje mišićne mase i snage, relaksaciju, eliminaciju toksina itd. EMS i TENS su vrlo učinkoviti za oslobađanje od boli i rehabilitaciju nakon ozljede. 

O “wireless” elektrostimulatorima

Na tržištu se već nekoliko godina mogu naći elektrostimulatori nekoliko proizvođača koji se marketinški predstavljaju kao “wireless” što bi trebalo značiti da su jednostavniji za upotrebu od onih sa kablovima. Kod takvih “wireless” modela se radi o manjim generatorima električnih impulsa (elektronici) na svakom paru elektroda, koje su međusobno povezane kablovima. Odvojeni dio uređaja, komande za rad su odvojene u zasebnom uređaju, nešto poput daljinskog upravljača i samo u tome kontekstu se može govoriti o bežičnom radu. Takvi uređaji imaju redovito znatno manji izbor programa od klasičnih, manju snagu, a s obzirom da je tehnologija elektroda ista kod obje varijante, a s dodatnom masom elektronike na samoj elektrodi, raznovrsnost primjene je znatno reducirana.

Osnovni cilj mišićne stimulacije je proizvesti kontrakcije ili vibracije mišića. Zalijepite elektrode na mišić koji želite stimulirati, najbolje na trbuh mišića, nešto dalje od hvatišta. Intenzitet povećavajte dok mišić ne počne vibrirati ili kontrahirati, ovisno o vrsti stimulacije. Kontrakcije trebaju biti snažne ali ne i bolne, osim u izuzetnim slučajevima u natjecateljskom sportu. Kontrakcije koje potiče električna stimulacija mogu biti snažnije od voljnih kontrakcija. Intenzitet povećavajte postepeno.

EMS učinite dijelom svog redovnog programa treninga tako što ćete stimulirati specifične mišiće između treninga ili istovremeno uz redoviti trening.

Različiti programski parametri uzrokuju različite efekte u stimuliranim mišićima. 

U fitnessu i sportu npr. EMS se koristi za različite vrste trenažnih efekata (putem programa u uređajima) programiranih na osnovu, najčešće znanstvenih kriterija, objasnit ćemo ukratko kako različite frekvencije i trajanje programiranih serija električnih impulsa djeluju.

Zagrijavanje
Maksimalna snaga
Lokalna mišićna izdržljivost (tolerancija na laktate)
Izdržljivost aerobnog tipa
Kapilarizacija
Razgradnja masti
Oporavak
Drenaža
Učvršćivanje i gustoća mišića
Tonizacija
Izgradnja
Body Building – hipertrofija

 

elektrostimulator mišića i živacaU zagrijavanju, oporavku, relaksaciji i kapilarizaciji korištene su niske frekvencije, obično od1- 10 Hz. Ove stimulacije trebaju uzrokovati mišićne vibracije, ne kontrakcije.

Programi za oporavak putem blažih ritmičnih kontrakcija poboljšavaju cirkulaciju u stimuliranim mišićima. Tako se ubrzava eliminacija toksina, povećava se opskrba kisikom i poboljšava se metabolizam mišića.

U programima izdržljivosti koriste se srednje frekvencije, obično 15 – 30 Hz, što uzrokuje vidljive kontrakcije. Programi izdržljivosti su dugačke submaksimalne stimulacije (poput treninga izdržljivosti) koje potiču uglavnom spora mišićna vlakna na rad i povećavaju aerobni kapacitet u mišiću.

U programima za jačanje mišića, koriste se visoke frekvencije, između 50 – 120 Hz, kako bi se postigle maksimalne kontrakcije. Ovi programi povećavaju mišićnu snagu i masu.

Postoje različite vrste programa za jačanje, ovisno o svrsi vašeg treninga; maksimalna mišićna snaga, mišićna izdržljivost (visoko opterećenje kroz dulje vrijeme, tolerancija na laktate), eksplozivna snaga itd.
Svaki impuls traje određeno vrijeme, što se naziva trajanjem ili širinom impulsa i mjeri se mikrosekundama. Trajanje impulsa zajedno sa slobodno doziranim intenzitetom je način na koji se po pojedinom impulsu dozira količina energije u mišić (ustvari motoričke živce). Kraće trajanje impulsa se uvijek koristi na manjim mišićnim grupama, a dulje trajanje na većim mišićima.

I-Tech elektrostimulatori uključuju jedinstvene pred-regulirane modulacije. Kroz fazu rada, frekvencija stimulacije blago varira između programiranih postavki u svrhu najveće moguće djelotvornosti i udobnosti koje je moguće postići. Stimulacija je također ugodnija sa trajanjem pulsa koji postupno raste i smanjuje se unutar programiranog raspona. Tako se komparativno može jasno osjetiti da su podražaji (struja) koju generiraju I-Tech uređaji ugodniji na istom intenzitetu nego  većina komparativnih uređaja drugih proizvođača.

Sa I-Tech 4 kanalnim stimulatorima imate mogućnost istovremeno stimulirati dvije mišićne grupe različitim programima ili dva korisnika istovremeno pomoću funkcije 2+2.

Elektrostimulatori sa 4 kanala imaju jedinstvene programe razvijene  za žensku i mušku mišićnu strukturu. Zbog fizioloških različitosti muškog i ženskog tijela poboljšava se djelotvornost i udobnost stimulacije ako su programi za identične efekte različito strukturirani uvažavajući prirodne razlike.

Električni mišićni stimulator se koristi tako da se elektrode polože na mišić koji se aktivira u mirovanju ili kretanju. Položaj elektroda je bitan za postizanje najboljeg mogućeg rezultata. Postoje različite veličine elektroda. Manje elektrode se češće koriste na manjim mišićima, a veće elektrode na većim mišićima. Položite dvije ili više elektroda na mišić koji želite stimulirati. Razmak od najmanje tri centimetra je preporučljiv između elektroda. Kako bi bili sigurni da dobijate najdjelotvornije i najugodnije kontrakcije pokušajte pomicati malo elektrode (ne za vrijeme stimulacije, svedite intenzitet prethodno na 0 mA ili isključite stimulator) i pronađite idealne pozicije. NE DIRAJTE ELEKTRODE PO GELU PRSTIMA ZA VRIJEME PROVOĐENJA PROGRAMA – MOŽE BITI VRLO NEUGODNO, ALI NE I OPASNO. Velike mišićne grupe ponekad treba stimulirati sa više od jednog para elektroda. Preporučujemo koristiti slikovni vodič položaja elektroda koji dobijate uz uputstvo za upotrebu ali i iskustveno ili na preporuku profesionalaca, možete donekle mijenjati pozicije elektroda zbog individualno boljeg anatomskog položaja i posljedično ugodnije i djelotvornije stimulacije.

Osnovne koristi vježbanja mišića elektrostimulatorom su:

  • Mišići se djelotvorno treniraju u kratkom vremenu. Sa EMS možete koncentrirati trening na specifične mišiće. Zbog toga je EMS vrlo korisna metoda nakon ozljeda, kada neki mišići trebaju dodatnu trenažnu potporu. EMS je odlična i kao pomoćna metoda oporavka nakon opterećenja/treninga jer ubrzava cirkulaciju krvi i eliminaciju toksina. 
Osnovne koristi vježbanja mišića električnim stimulatorom
  • EMS omogućava stimulaciju sporih kao i brzih mišićnih vlakana. Spora se vlakna koriste uglavnom u sportovima koji traju dulje vrijeme. Brza mišićna vlakna su osobito važna u sportovima koji zahtijevaju razvijanje snage u kraćem vremenu.
  • Brza vlakna je obično teže trenirati standardnim treningom. Vježbati ovom metodom možete kada god to zaželite, zajedno sa svojim redovnim treningom, na putovanju ili kod kuće. Stimulatori su malih dimenzija i stoga pogodni za prenošenje.
  • Posebni TENS programi (elektroanalgetski) u svakom elektrostimulatoru namijenjeni su za olakšavanje bolnih stanja.
  • EMS je non-impact metoda treninga (ne opterećuje zglobove i zglobne veze, a isto tako ni srčano žilni sistem, kao što se događa u intenzivnim treninzima snage). Kao takav je odlična nadopuna sportsklim i fitness treninzima i  fizioterapijskim postupcima.
Scroll to Top