Meni

Limfna drenaža-presoterapija


Nazovite 098 275 665

Kompresivna terapija

Kompresivna terapija (presoterapija – limfna drenaža) je nezamjeniva terapijska metoda kod zastoja u limfnom sustavu, taloženju toksina zbog nedovoljno kretanja, oteklinama zbog nakupljanja izvanstanične tekućine, osobito u nogama, rukama i ponekad abdominalno.

Uz ručnu limfnu drenažu ali i kao zamjena ručnoj masaži, za kućnu i profesionalnu primjenu, aparatna presoterapija je standardni dio ponude profesionalnih kozmetičkih salona i fizioterapijskih ordinacija.

i-Tech I-PRESS-aparat-za-limfnu-drenazu
https://www.youtube.com/watch?v=OPqpHbGEYFA

U našoj ponudi je trenutno model sa 4 komore, I-Tech I-Press. Uređaj je u potpunosti napravljen u Italiji.

madeinitalyfinalfinal

4 komore znači da su manžete (navlake) za udove i trup prošivene na toliko odjeljaka, koji se sukcesivno pune i prazne zrakom te stvarajući pritisak (kompresiju) na tkivo, pomažu u eliminaciji viška izvanstanične tekučine, toksina, poboljšanju limfne i krvne cirkulacije i u redukciji celulitnih potkožnih naslaga.

Potiskivanje se odvija od periferije ka trupu, gdje se prirodno eliminira višak tekućina preko bubrega i mokračnog sustava.

Kompresor ovog 4-kanalnog modela je kompaktnih dimenzija i manje mase, pa se lako prenosi i upotrebljava u svim varijantama tretmana.

Uređaj je jednostavan za instalaciju i primjenu i laicima u medicini ili kozmetici, a terapijska djelotvornost je klinički potvrđena i to osobito u dva aspekta primjene, u terapiji limfedema, a istaknut je i trombolitički učinak osobito bitan nakon operacija  Svi ovi kompresori rade izuzetno tiho i mirno, precizno i po potrebi snažno (kompresija), što nije slučaj sa svim uređajima na tržištu. 

 

FUNKCIJA I SVRHA PRESOTERAPIJE

LIMFEDEM

Limfedem je kronična patologija i njeno liječenje vrlo je dobro znanstvenom objašnjeno, s obzirom na stalno povećanje spoznaja i sve više učinkovite terapije.

Limfedem nije više neizlječiva bolest, i može se liječiti na različite načine, dobrim dijelom i samostalno u vlastitom domu. Kod izrazitijih patoloških promjena dobro je primjenjivati kompresivnu terapiju na preporuku liječnika.

Kratak opis limfnog sustava je neophodan kako bi se upoznali s različitim aspektima patologije.

Kompresor 4-kanalnog modela

LIMFNI SUSTAV – FIZIOLOGIJA

U ljudskom tijelu krv prolazi kroz dva velika sustava: arterijskim i venskim sustavom. Dva sustava se susreću na periferiji, u mjestu zvanom mikrocirkulacijska jedinica, koja se sastoji od arterijskih kapilara, venskih kapilara i intersticija.

Intersticij je karakteriziran stanicama i vlaknima u trodimenzionalnoj mreži i postavljen je između krvne i limfne žile. Intersticijska tekućina teče međuprostorom i sastoji se od vode, proteina, mineralnih soli, različitih vrste stanica kao što su virusi, bakterije itd.

Arterijska krv ulazi u mikrocirkulacijske jedinice kroz kapilare, kako bi se tkiva opskrbila hranjivim tvarima; zatim venski sustav uklanja otpadne tvari iz tkiva kroz venske kapilare. Limfni sustav je sustav odvodnje i to radi slično venskom sustavu, a njegova glavna funkcija je drenaža intersticijskih tekućina koje se ulijevaju u periferna  tkiva.

Jasno je, dakle, da je vrlo važno održavati funkciju limfnog sustava i njegovu sposobnost održavanja ravnoteže u mikrocirkulacijskoj jedinici. Na primjer, ako se umjereno poveća volumen intersticijske tekućine, limfni sustav održava ravnotežu unutar fizioloških granica. Kada limfni sustav više nije u stanju održavati ovu fiziološku ravnotežu nastaje bolest pod nazivom “edem – limfedem”.

EDEM

Edem je obično definiran kao zadržavanje tekućine u intersticijskom prostoru organizma. Postoje različite vrste edema, na primjer fiziološki edemi i patološki edemi koji su uzrokovani patologijom organa.

Fiziološke edeme karakteriziraju prolazne disfunkcije zbog preopterećenja: prije svega hidrostatski edemi koji se događaju kada osoba stoji uspravno ili je u sjedećem položaju dugo vremena. U tim uvjetima limfni sustav ponekad nije u stanju uravnotežiti poteškoće venskog optoka. Zatim su tu; predmenstrualni edem i edem trudnoće (unutar definiranih granica).

Među patološkim edemima postoje edem bubrega, srčani edem, jetreni edem ili u određenim patološkim stanjima: myxoedema, reumatski edem, phleboedem, lypoedem, limfedem.

LIMFEDEM

Limfedem je edem s visokom koncentracijom intersticijskih proteina zbog smanjenja transportne sposobnosti limfnog sustava.

To je tipični oblik edema limfne patologije. Povećanje koncentracija proteina je specifična karakteristika limfedema koji se klasificira u dvije kategorije: primarni i sekundarni limfedem. Primarni limfedem pojavljuje u prvim mjesecima života ili tijekom tinejdžerskih godina i uzrokovan je strukturalnim izmjenama limfnog sustava koje su prisutne od rođenja.

Sekundarni limfedem, naprotiv, nastaje zbog različitih razloga kao što su na primjer uklanjanje limfnih čvorova nakon onkološke kirurške intervencije, degeneracija limfnih čvorova nakon radioterapije, traumatskih ili infektivnih događaja ili parazitskih bolesti.

DIJAGNOZA

Dijagnoza limfedema je bitan postupak kako bi se propisalo najbolje liječenje. Limfedem se dijagnosticira klinički, uz potvrdu rezultata ispitivanja specijaliziranom aparaturom.

TERAPIJA

Limfedem je bolest koja se može liječiti na različite načine i najbolje ih je kombinirati nekoliko: ručnom limfnom drenažom, aparatnom pneumatskom presoterapijom, respiratornom fizioterapijom, hidrokineziterapijom, dijetama, farmakološkom terapijom, fizikalnom elektroterapijom (elektrostimulacija i sl), mikrokirurškim derivativnim postupkom.

Ovdje u nastavku ćemo uputiti na terapije povezane s našim medicinskim uređajima.

PNEUMATSKA PRESOTERAPIJA (aparatna limfna drenaža)

Pneumatska presoterapija sastoji se od mehaničkog pritiskanja ekstremiteta kroz sustav kompresije komora (pumpanjem sekvencijskim načinom) i mikroprocesorski kontroliranim.

Edem se smanjuje zahvaljujući povećanju limfnog protoka uzrokovanim kompresijom, najčešće od udaljenih ka bližim (od-prema, distalno-proksimalno) dijelovima ekstremiteta. Pritisak u svakoj komori je konstantan, iako se stvarni tlak smanjuje u distalno proksimalnom smjeru s obzirom na povećanje polumjera ekstremiteta i zakrivljenosti u skladu s Laplace-ovim zakonom.

Uređaj se sastoji od kompresora na koji su spojene manžete sa pneumatskim vrećicama koje se napuhuju računalo komtroliranim pumpama prema unaprijed podešenim programima. Broj vrečica (komora) je između 4 i 12, kako bi se dobila najbolja fragmentacija edema.

Osim toga što je uređaj dizajniran tako da su različite komore napuhuju i ispuhuju uzastopno u distalno proksimalnom načinu (od dolje prema gore, stopala>prepone). Često pitanje se odnosi na radne tlakove, zapravo se pritisak mora podesiti u skladu s stanjem tkiva:

Više fibrosclerosis = veći pritisak; manje fibrosclerosis = manji pritisak, uzimajući u obzir da je uređaj radi na površini limfnog sustava pa bi tlakovi u početku trebali biti manji od 30/40 mmHg. U stvari visoki tlak u početnom stanju limfedema može izazvati štete na limfnom sustavu, dok niski tlakovi ne postižu takav učinak.

Koji su drenažni učinci ove terapije?

Prije svega tu je vensko i limfno povećanje optoka, a zatim oslobađanje tvari s antitrombotskim, pro-fibrinolitičkim i vazodilatacijskim djelovanjem. Osim toga ova terapija uzrokuje veći intersticijski tlak koji smanjuje filtraciju i povećava kapilarnu reapsorpciju i konačno intersticijsko smanjenje opterećenja limfe. Ovaj efekt izaziva povećanje kapaciteta limfnog sustava s posljedičnim smanjenjem edema.

Terapijske kontraindikacije su akutna tromboza vena i srčane insuficijencija. Osim tih apsolutnih kontraindikacija postoje neke kontraindikacije koje se tiču lokalnih i općih infektivnih stanja itd. Nakon tretmana presoterapijom preporučamo staviti zavoj kako bi se zadržali dobri presoterapijski učinci za krače vrijeme ili tlačni omotač (kompresijske čarape npr) kako bi se održali rezultati terapije kroz dulje vrijeme.

Scroll to Top