Meni

Štapovi za nordijsko hodanje

Štapovi za nordijsko hodanje

Štapovi za nordijsko hodanje jedini su specijalizirani dio opreme nužan da bi uživali u provođenju i uistinu postigli brojne pozitivne efekte ove izvanredne tjelovježbe. Marketinška sintagma “Nordic Walking” je več neko vrijeme osobito interesantna pa se nalazi i na štapovima koji s time gotovo da nemaju nikakve veze ali opet prodaju proizvod. S obzirom da je samo specijalizirane štapove moguće adekvatno koristiti u nordijskom hodanju, svaka kupnja u bilo kom smislu neodgovarajućih štapova znači da je praktički nemoguće provoditi pravilnu tehniku hodanja.

Bit nordijskog hodanja ustvari i nisu štapovi, ma kako tehnički bili dobro osmišljeni i izrađeni, već je to prvenstveno učinkovita, pravilna tehnika u kojoj su štapovi samo alat koji se više ili manje uklapa u cijeli proces. Slobodno se može reči da je pravilna ali individualno prilagođena tehnika hoda sredstvo za postizanje efekata, koji se iskustveno i znanstveno pripisuju nordijskom hodanju.

Štap za nordijsko hodanje

O razlici primjene, u ovom slučaju sasvim neprimjerenih planinarskih štapova u odnosu na prave Nordic Walking štapove može se analogno predstaviti kako bi bilo igrati odbojku košarkaškom loptom. Ukratko, nemoguće.

Dalje se može analizirati što ustvari čini, sa tehničkog gledišta, kvalitetne Nordic Walking štapove, a da je različito od svih drugih štapova za razne sportske i rekreativne aktivnosti. To je prvenstveno ali ne i jedino, ergonomska narukvica. Spacifičan dizajn kvalitetnih i udobnih narukvica koje se mogu donekle dizajnom i ergonomski razlikovati kod različitih specijaliziranih proizvođača, mora omogučiti čvrst ali udoban oslonac otvorene šake, osobito kada se odgurujemo i iza linije tijela. Samo takvo odguravanje bez čvrstog hvata za ručke, oslanjanjem o narukvicu donjim i vanjskim bridom šake omogućuje prirodne kretnje ruku koje se gibaju oko (pretpostavljene) osovine u ramenu. Cijela ruka je sada manje-više kruta biomehanička poluga u koju se preko narukvice uklapaju štapovi kao novi, nogama gotovo ravnopravni oslonci u hodanju. Određena fiziološka fleksija lakta je također prirodna, ali i u takvoj blagoj fleksiji je ruka jedinstvena kruta poluga dok je spoj narukvice i ručke “novo vezivno tkivo”.

Ako su do sada izneseni elementi zadovoljeni, jos uvijek to ne znači sa sigurnošću da će štapovi sasvim služiti svrsi, tj provođenju tehnike nordijskog hodanja.

 

Moguće je da ostale karakteristike narukvice nisu u skladu s anatomijom šake, pa ju na primjer, neprirodno stežu, kvrče ili žuljaju, što će opet onemogučiti duže hodanje več zbog neugode ako ne i potencijalne ozljede.

S obzirom da je narukvica samo jedan ali ključan dio štapova za nordijsko hodanje, a i ostale karakteristike mogu biti itekako značajne u praksi, porazmislite prije no što se odlućite za kupovinu štapova. Ponekad se određene mane u konstrukciji i dizajnu otkriju tek nakon nekog vremena upotrebe, kada več nastanu određeni problemi. Razlike u cijeni su najčešće, 100, 200 ili nešto više kuna, između pravih štapova i onih koji samo koriste “Nordic Walking” natpis kao mamac za kupnju. Po našem iskustvu koje seže još u 2003. godinu, kvalitetni se štapovi kupuju za dugi period, tako da mnogi naši klijenti, a redoviti hodači, još koriste štapove kupljene prije 10, 15 ili više godina, jer dobar proizvod je naprosto takav i sada.

Još se jedna zabluda provlači u Nordic Walking svijetu, a to je da postoje štapovi za “početnike”, “redovite”, “napredne” i “eksperte”. Kod doslovno svih je dobar štap, dobar, a onaj koji to nije neće dobro poslužiti nikome. Ono što čete nabaviti, ako je kvalitetno koristit čete najvjerojatnije niz godina bez obzira koliko za to vrijeme napredovali u tehnici hodanja, ali sa poboljšanom efikasnošću.

Omjer sastava kompozitih cijevi je parametar koji najčešće određuje cijenu i “kategorizaciju” prema iskustvu korisnika, a time i načinu korištenja štapova. Načelno se smatra da je poželjan što veći udio karbona, čak i 100%, što po našem iskustvu najčešće i nije tako. Podatnost cijevi koja bi trebala biti lagana, ali niti to ne previše jer će štap češče nekontolirano odskakivati od tla, koja treba biti fleksibilna, ali opet ne previše jer će dodatno (nepoželjno) vibrirati pri svakom dodiru sa tlom kao i još neki elementi čine idealnu cijev štapa za nordijsko hodanje. Visok udio karbona, čak i kada je on u najkvalitetnijem HM (visokomoduliranom) obliku, naprimjer kod 100% karbona, čini štapove kručim pa time i manje udobnim za duže hodanje od kompozita gdje je 50% svake vrste vlakana uglavnom poželjan omjer. Ovo je pod pretpostavkom da su cijevi izrađene, prvo od uistinu deklariranih materijala, a zatim i adekvatnoj vrsti postupka spajanja vlakana u formiranju cijevi, te kvalitete osnovnih materijala, karbona i fiberglasa. Uobičajeno se cijevi renomiranih proizvođača štapova ponašaju bolje u hodanju od proizvoda nepoznatih robnih marki, čak i onih brendiranih za trgovačke kuće koje imaju nešto, do znatno niže cijene za naizgled sličan proizvod.

TSL OUTDOOR

TSL OUTDOOR je proizvođač svih vrsta štapova za hodanje; trail, nordijsko hodanje, hiking, trekking i specijalističke opreme za zimske i ljetne sportove. Svi štapovi su “made in France” i pružaju udobnost i sigurnost u primjeni naprednim i jedinstvenim tehničkim rješenjima i visokokvalitetnim materijalima korištenim u izradi.

Cijene za sve modele TSL štapova za nordijsko hodanje pogledajte u cjeniku (zasebna kategorija u headeru – desno).

made in the french alps 2

Narukvice TSL štapova za nordijsko hodanje

Narukvice TSL štapova za nordijsko hodanje su sasvim jedinstveni proizvod iz nekoliko razloga. Jedan je da su vrlo prozračne, a time i ugodne za korištenje i po vrlo toplom vremenu.

Zatim su konstrukcijski tako izvedene da ojačanja od čvrstog materijala točno anatomski podržavaju šake na mjestima apliciranja sila sa zadržavanjem čvrstine prihvata i kontrole štapova u svim fazama kretnji ruku. Ergonomski su prilagodive određenom rasponu dimenzija pa je uglavnom moguće sa adekvatnom udobnošću koristiti istu narukvicu i sa rukavicom i bez nje.

TSL narukvice, bez obzira na kategoriju štapova, sve su opremljene magnetskim spojem sa ručkama. Kada se jednom proba taj mehanizam, svaki drugi je, ako nista drugo, barem manje spretan.

Odvajanje i osobito spajanje narukvice i ručke sa ovim mehanizmom postaje lako i brzo, stvar  sekundi. Magnetna kopča u svakoj situaciji nakon advajanja, zbog vezivanja vezice na obući ili bilo koje druge radnje koja zahtijeva slobodne ruke, ulazi na pravo mjesto i čvrsto se spaja s ručkom čak i neovisno o kutu prilaska.

tsl magnetne narukvice
tsl magnetne narukvice1
univerzalna capica za nordijsko hodanje

TSL Crossover je univerzalna capica za nordijsko hodanje

TSL Crossover je univerzalna capica za nordijsko hodanje i trail trčanje. Jedini je dosada proizvod primjenjiv na praktično svim podlogama u nordijskom hodanju, asfaltu gdje čvrsto i nečuijno drži kontakt podloge i štapova, trave, zemljanih šumskih puteva ili na pošljunčanim stazama.

Kod vrlo intenzivnih hodačkih avantura i osobito na strmim uzbrdicama sa snažnim odguravanjima će metalni šiljak i dalje biti nešto bolji odabir ali s obzirom da je potrebno samo skinuti TSL Crossover kao što bi napravili i sa bilo kojom drugom capicom, možete jednostavno nastaviti hodati sa metalnim šiljkom na kraju štapa. S druge strane TSL Crossover je ekološki prihvatljiviji na prirodnim terenima jer bitno manje erodira tlo od kontakta sa metalnim šiljkom. Osam fleksibinih nožica se optimalno prilagođavaju svakoj površini po kojoj hodate, a na nekima kao što je su obalne stjenovite staze, do možda i većine planinarskih staza su vjerojatno najbolji odabir.

I na kraju opisa TSL Crossover
capica, spomenimo da su nožice prilično otporne na habanje, a i nabaviti se mogu odvojeno od tijela capice što zamjenu čini upola jeftinijom.

Cijevi teleskopskih štapova

Cijevi teleskopskih (podesivih) štapova svih vrsta se pritežu na dva osnovna načina. Jedan je zavrtanjem matice po navoju, što klizanjem po konusnoj površini širi plastične umetke koji zbog toga zapnu na određenom mjestu unutar gornje (vanjske) cijevi i fiksira željenu dužinu štapova.Cijevi teleskopskih (podesivih) štapova

Drugi, noviji, brži za primjenu i sigurniji u smislu spoja jest vanjski pritežući mehanizam, kao TSL-ov sa slike. Unutarnja cijev slobodno klizi u vanjskoj, gornjoj cijevi i zakretanjem klapne s elipsoidnim krajem (kosi konusni presjek) čvrsto i u trenu priteže dvije cijevi na željnu dužinu. Prednost TSL mehanizma pred sličnima je manja masa, jedinstvena konstrukcija i najkvalitetniji materijali koji komparativno uzrokuju manje vibracija uz besprijekornu funkciju i sigurnost. Vanjski mehanizam omogućuje korištenje usmjerene metalne špice na kraju teleskopskog štapa, što je je kod mehanizma na zavrtanje nemoguće.

Oba su navedena sistema sigurna i svaki ima određene prednosti prema drugom, a bitno je naglasiti da niti kod jednog nema bojazni od ponekad pretpostavljenih ozljeda zbog iznenadanog skraćivanja (propadanja) štapa. To je sasvim stvar provođenja primjerene tehnike nordijskog hodanja gdje niti u jednoj situaciji nisu štapovi izloženi snažnim vertikalnim silama koje bi mogle uzrokovati iznenadno skraćivanje štapa i zbog toga eventualno gubljenje ravnoteže hodača, što je moguće pretpostaviti ali se u stvarnosti ne događa.

Kod vrlo intenzivnih hodačkih avantura i osobito na strmim uzbrdicama sa snažnim odguravanjima će metalni šiljak i dalje biti nešto bolji odabir ali s obzirom da je potrebno samo skinuti TSL Crossover kao što bi napravili i sa bilo kojom drugom capicom, možete jednostavno nastaviti hodati sa metalnim šiljkom na kraju štapa. S druge strane TSL Crossover je ekološki prihvatljiviji na prirodnim terenima jer bitno manje erodira tlo od kontakta sa metalnim šiljkom. Osam fleksibinih nožica se optimalno prilagođavaju svakoj površini po kojoj hodate, a na nekima kao što je stjenovito tlo, poput obalnih stjenovitih staza, do možda i većine planinarskih staza su vjerojatno najbolji odabir.

I na kraju opisa TSL Crossover
capica, spomenimo da su nožice prilično otporne na habanje, a i nabaviti se mogu odvojeno od tijela capice što zamjenu čini upola jeftinijom.

Dva su modela TSL torbi za štapove u ponudi i to osobni za 2 para i instruktorski za 15 pari štapova. Dužina je 135 cm, a osobni model ima ugrađeni mehanizam skraćivanja preklapanjem prema potrebi do 110 cm.

TSL torba za štapove

Instruktorski model je esencijalan dio opreme profesionalaca i ima poseban odjeljak za asfaltne capice ili druge sitnice, a osim ručki koje su prikazane na slici ima i gurtnu podesive dužine za nošenje na ramenu.

Materijal je kod oba modela vrhunske kvalitete, lagan, a osobito otporan na habanje.

TSL torba za štapove instruktorski model (1)

ILUUM teleskopski štapovi1
ILUUM teleskopski štapovi2
univerzalna capica za nordijsko hodanje
ILUUM teleskopski štapovi

ILUUM teleskopski štapovi

Teleskopski model ILUUM HECT (Height & Endurance Computable Training)  ima ergonomske EVA ručke i opremljen je Quick Lock sistemom za brzo i jednostavno odvajanje narukvice od ručke štapa.

Dolazi u tri boje, crvenoj, crnoj i srebrnoj sa cijevima od najkvalitetnijeg aluminija kakav je standard u avionskoj industriji.

Ova vrsta aluminija poboljšano reducira mikrotraume na zglobove ruku, a cijevi su općenito lakše i elastičnije nego kod prijašnjih modela.

Također je poboljšan sistem za zaključavanje (lock) dviju cijevi pa več kod blaže pritegnutosti sigurno drži podešenu dužinu štapa.

Gumene capice (100% vulkanizirani prirodni kaučuk) za asfalt su trajne, korisniku udobne pri dodiru sa tlom i odlično drže podlogu.

Teleskopski model ILUUM HECT (Height & Endurance Computable Training) ima ergonomske EVA ručke i opremljen je Quick Lock sistemom za brzo i jednostavno odvajanje narukvice od ručke štapa. Dolazi u tri boje, crvenoj, crnoj i srebrnoj sa cijevima od najkvalitetnijeg aluminija kakav je standard u avionskoj industriji. Ova vrsta aluminija poboljšano reducira mikrotraume na zglobove ruku, a cijevi su općenito lakše i elastičnije nego kod prijašnjih modela.

Također je poboljšan sistem za zaključavanje (lock) dviju cijevi pa več kod blaže pritegnutosti sigurno drži podešenu dužinu štapa. Gumene capice (100% vulkanizirani prirodni kaučuk) za asfalt su trajne, korisniku udobne pri dodiru sa tlom i odlično drže podlogu.

Teleskopski model ILUUM HECT (1)

Kod hodanja nema kvrckanja ili se na bilo koji način može primjetiti da cijev nije iz jednog komada, praktično se u upotrebi ovi štapovi ponašaju identično kvalitetnim fiksnim modelima.

Prednost je što se mogu skratiti kod prenošenja i prilagoditi bilo kojoj visini korisnika do 130 cm dužine štapa. U odnosu na prethodne modele bitna je razlika i u tome što su krači u uvučenoj poziciji tako da stanu u standardni putni kofer.

Dužina cijevi se podešava prema mjeri označenoj u visini korisnika, pa tako npr. korisnik od 180 cm, naprosto podesi tu oznaku na cijevi štapa, pritegne i štapovi su spremni za korištenje.

ILUUM HECT (Height & Endurance Computable Training)
Scroll to Top